ACTUEEL:  LEESGROEP Spinoza's ETHICA op LESBOS!!

In september 2017 gaf ik voor het vijfde jaar met veel plezier een filosofiecursus Stoïcijnse levenskunst: evenveel geluk als wijsheid op het Griekse eiland Lesbos. Ik gaf in 2017 voor de eerste keer ook een cursus in de maand mei. Dat was een nieuwe cursus, over Spinoza's 'Brieven over het kwaad' in relatie tot het actuele thema van de al of niet bestaande 'vrije wil' en wat neurowetenschappers daarover te zeggen hebben. Op verzoek van een aantal van de deelnemers geef ik dit jaar opnieuw een Spinozaweek op Lesbos in mei.


Van 21 t/m 28 mei 2018 een Spinozacursus op Lesbos, of beter, een leesgroep en wel de Ethica, die uit 5 delen bestaat. Elke dag van de cursusweek lezen en bespreken we één deel: Over God, De mens denkt, Het ontstaan van de affecten, De onmacht van de rede en De macht van het intuïtieve.
We gebruiken in deze week de krachtige en eigentijdse vertaling van Korina Vermeulen, uitgeven bij Uitgever Boom.

Ook in deze cursusweek wandelen we aan het eind van de middag onder leidng van onze wandelgids Els, die al 30 jaar op Lesbos woont.

Info en aanmelding: mt.vanreijen@avans.nl
tel. 076 5212523De cdbox met 6 luistercolleges Stoïcijnse levenskunst is niet meer als cdbox te koop, maar nog wel te downloaden via de website van de producent: http://www.luisterrijk.nl/luisterboek/1762/stoicijnse-levenskunst---evenveel-geluk-als-wijsheid

  • Cd 1: Stoïcijnse levenskunst: evenveel geluk als wijsheid
  • Cd 2: Seneca over de woede
  • Cd 3: Het abc van Epictetus
  • Cd 4: Keuzes maken met Epicurus
  • Cd 5: Spinoza ontkent de vrije wil
  • Cd 6: Sartre -  magie & emotie

Op 18 juni 2016 is de boekversie van deze cdbox in boekvorm verschenen:
Stoïcijnse levenskunst, evenveel geluk als wijsheid, ISVW Uitgevers, 2016, 17,50 €. Ook zijn aan de uitgebreide en opnieuw geredigeerd tekst oefeningen en literatuurverwijzingen toegevoegd. Dit boek stond in 2017 op de longlistvan de 20 beste Nederlandstalige filosofieboeken in 2016.
In het voorjaar van 2018 verschijnt bij ISVW Uitgevers een boek over mijn leven en hoe mijn filosofische opvattingen daarmee parallel lopen: Filosofie maakt een eind aan alle gezeur. De woorden van Miriam van Reijen, ISVW Uitgevers, 2018. 

 
Een ogenblik geduld... de informatie wordt binnengehaald.